Hírek a főoldalra

Humanitárius Település díjat nyert Budaörs Város Önkormányzata. A Magyar Vöröskereszt által meghirdetett megtisztelő címet Budaörs az indoklás szerint azért nyerte el, mert az önkormányzat évek óta folyamatosan erősíti szociális hálóját, gondoskodik a településen élő rászorultakról, támogatja a civil szervezeteket, köztük a Magyar Vöröskereszt helyi szervezetét és a polgármesteri hivatal jelentős szerepet vállal a véradások megszervezésében.

Törvénytelenül adta ki az illetékes hatóság a budaörsiek százainak életét megkeserítő lőtér üzemeltetési engedélyét – állapította meg közös jelentésében az Alapvető Jogok Biztosa és az ombudsman jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettese. A hatályos jogszabályok szerint a több száz szomszédos telektulajdonosnak is lett volna beleszólása az engedélyezésbe, ám őket – akárcsak az önkormányzatot – elmulasztották bevonni az eljárásba. Ráadásul a létesítmény természetvédelmi területen egyáltalán nem is kaphatott volna engedélyt. Az ombudsmanok felügyeleti eljárást kezdeményeztek a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságnál.


Újabb három iskolaépületre kerül napelem, valamint nyílászárócsere és hőszigetelés is megvalósul, miután 243 millió forintot nyert Budaörs egy épületenergetikai (KEHOP-5.2.9 kódszámú) pályázaton.

Egyre több tanfolyamra, programra, kiállításra invitálja a budaörsi fiatalokat és idősebbeket az ősszel megnyílt BABtér, azaz a Budaörsi Animációs Bázis és Kreatív Tér. A gyerekek számára például elindult a Primanima animációs játszóház, amely az ország első állandó animációs gyerekműhelye. A betérők láthatnak plakát- és fanzine kiállítást is, valamint jelentkezhetnek az egyre bővülő tanfolyami kínálatra.


A digitális jövő fogadásáért felelősséget érző önkormányzatokat, szervezeteket, vállalkozásokat vár tagjai közé a 2016. december 7-én megalakult Digitális Jövő Települési Hálózat. A szervezet alapító dokumentumát a kezdeményezők, Wittinghoff Tamás Budaörs, és Dicső László Alsómocsolád település polgármesterei látták el elsőként kézjegyükke


Négy hónap alatt újult meg a Csillagfürt Óvoda épülete, ahol 150 kisgyermek óvodai neveléséről gondoskodnak immár kényelmes és korszerű körülmények között. A beruházás önkormányzati finanszírozásból valósult meg, 220 millió forintba került, amelyből 10 millió volt a bútorok és a konyhatechnológia beszerzésének költsége.
 

Ünnepi ülés keretében adta át Wittinghoff Tamás polgármester az idei közművelődési és sportdíjakat 2016. november 16-án. Hauser József Városi Közművelődési Díjban részesült Tündik Tamás, a Szélrózsa Néptánc Együttes vezetője, Budaörs Egészségügyéért díjat kapott Szilágyi-Horváth Gyöngyi ápolónő, valamint Testnevelési és Sport Díjban részesült a Budaörsi Triatlon Klub MIX-váltó csapata, ill. Egri Gyula, a BDSE Atlétikai Szakosztályának vezetője. Gratulálunk!
 

2016. október 23-án délelőtt 10 órakor a Szakály Matyás utcai parkban emlékezett meg a város az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójáról. Az ünnep előestéjén a Göncz Árpád utca és a Bibó István tér avatását követően a Vivart Budaörsi Sinfonietta adott nagy sikerű koncertet a Városházán az ünnep tiszteletére. Wittinghoff Tamás a délelőtti megemlékezésen ünnepi beszédében kijelentette: szabadság és demokrácia nem létezik független sajtó nélkül, és felidézte a Népszabadság 60 évvel ezelőtti megalakulását is.


A budaörsi önkormányzati képviselő-testület elvi nyilatkozatot fogadott el a mai, június 22-én megtartott ülésén, amelyben a leghatározottabban tiltakozik iskolái teljes államosítása és a várost sújtó, egészen irreális mértékű, 2.3 milliárd forintnyi „szolidaritási hozzájárulás” miatt. A kormányzat a 30 ezer lakosú Budaörstől kívánja elvonni annak a sarcnak a több mint tíz százalékát, amit az összes magyar önkormányzatra vetettek ki.


A Budaörsi Polgármesteri Hivatalban zajló sztrájkot követően kezdte meg a budaörsi önkormányzat a 8:30 órára kitűzött rendes képviselő-testületi ülését. Wittinghoff Tamás polgármester közölte:a képviselők többsége jogosnak tartja a köztisztviselők és közalkalmazottak követelését, és szolidaritást vállalnak velük. 


Sikeresen vett részt Budaörs a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) Befektetőbarát Település Programján, amelynek lezárultával jogosulttá vált a Befektetőbarát település cím használatára. Budaörs két és fél évtizedes stratégiája a vállalkozásbarát helyi gazdaságpolitika, amely erőfeszítést ez a cím is visszaigazolja. 


Második alkalommal értékelte a Magyar Marketing Szövetség az önkormányzatok kommunikációs tevékenységét, az Országos Városmarketing Díj pályázat keretében. Budaörs Város Önkormányzata második alkalommal is elnyerte a „Városmarketing gyémánt” díjat.


Valamennyi budaörsi oktatási intézmény (az egyháziakat leszámítva) csatlakozott az Illyés Gyula Gimnázium által kezdeményezett tiltakozáshoz és demonstrációhoz, amelyet az oktatási intézmények teljes államosítása ellen tartanak 2016. június 7-én, este 7 órakor a Városháza előtti téren. A beharangozó sajtótájékoztatón többek között elhangzott: most fordul tragédiába a budaörsi oktatás ügye, ami ellen minden lehetséges fórumon tiltakozni kell.


Évente több mint 300 milliót fordított a budaörsi önkormányzat a helyi iskolákra, hogy a Klik ellátási hiányosságait pótolja - összegezhető Wittingoff Tamás polgármester panaszáradata. A jövőben az államhoz kerül a működtetői jogkör is, így az önkormányzatok elvesztik afelett is az irányítást, amit saját erőből építettek a helyi gyerekeknek.


Különleges oxyfát ültetett Biró Gyula alpolgármester az 1. sz. Általános Iskola kertjében 2016. május 27-én. Több híresség - így például Gerendás Péter zenész, Joó Sára úszó, ill. Bocskor Gábor és Várkonyi Andrea médiaszemélyiségek - társaságában mintegy tucatnyi fát ültettek el a Carbon Solution Kft. felajánlásának köszönhetően. 


A budaörsi mentőállomás dolgozói a Rallye – Rejvíz nemzetközi mentőversenyen ötödik helyen végeztek, a magyar légimentők pedig az elsők lettek.


dr. Bakó Krisztina, egyesületünk önkormányzati képviselője, a Közoktatási, Művelődési, Ifjúsági és Sport bizottság elnöke nyilatkozik a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel történő együttműködésről, a budaörsi felsőfokú animációs szakképzési program előkészületeiről


Városunk polgármestere szerint az önkormányzati törvénnyel ellentétes a kormány törekvése, hogy a helyhatóságok számláit is a Magyar Államkincstár vezesse. Wittinghoff Tamás a Hír tv-nek adott interjút.


A közbringa, azaz kerékpáros közösségi közlekedés, világszerte futótűzként terjed. Bár Magyarországon ez a közlekedési forma még újdonságnak számít, már találkozhatunk közbringa rendszerrel Budapesten, Szegeden, Esztergomban, Kaposváron, Győrött, Hévízen és Debrecenben is. Most Budaörs is vizsgálja a közbringa rendszer kiépítésének lehetőségét, amiben az Ön közreműködésére és ötleteire is számítunk! Kérjük, olvassa el az alábbi leírást, majd ossza meg velünk véleményét. A kérdőívben egy közbringához hasonló szolgáltatással, a közautóval kapcsolatban is kikérjük a véleményét. 


Április 25-e óta egy nagyméretű légifotó várja a Városházára érkezőket az aula padlózatán, ahol bárki bejelölheti kedvenc helyeit, illetve azt, hogy mely területet szeretné, ha fejlesztenének a városban. Nagy "varázskockákkal" is találkozhatnak az aulába látogatók, ezekre azt lehet felírni, ki miért szereti Budaörsöt, illetve milyennek szeretné látni a jövőben. Mindez a Budaörs 2030 Távlatok program keretében történik, illetve jött létre, akárcsak a Budaörsi emlékek fala, amelyre fotókat, budaörsi emlékeket vár a szervező Főépítészi Iroda a lakosságtól. 

Elvi nyilatkozatot fogadott el május 25-én Budaörs város képviselő-testülete az oktatás államosítása kapcsán, amelyben az önkormányzat tiltakozik az ellen, hogy az állam teljesen elvegye az iskolákat. 


Több mint 20 százalékkal csökkent 2015-ben a bűnesetek száma Budaörsön az egy évvel korábbihoz képest, így tavaly történt a legkevesebb bűncselekmény Budaörsön 1989 óta. Az elmúlt öt évben több mint 40 százalékkal csökkent a bűnesetek száma.


A kátyúktól a graffitiken át az illegális építkezésekig 22 féle témában tehetnek bejelentést immár a budaörsiek is a Járókelő.hu-n, a Budaörs a digitális jövő városa program keretében.


2016. május 15-étől a Kossuth Lajos utca újabb szakaszán, és az Egészségház környékén lévő kis utcákban is bevezette a korlátozott idejű parkolást Budaörs város képviselő-testülete, munkanapokon, délelőttönként. Itt azonban nem kettő, hanem 3 óráig maradhatnak a gépkocsik. Az Ébner György köz és az Öntő utca egy része szintén a parkolási övezetbe került, ezeken a szakaszokon a megszokott módon, 2 óráig lehet egyhuzamban várakozni.


Véget ért Magyarország egyik legnagyobb ingyenes kulturális seregszemléje, a tizenkilencedik Budaörs Fesztivál: a rendezvény május 4. és 8. között 5 nap alatt 8 helyszínen 39 programot kínált, 480 fellépővel. Szombaton játékos várostervezésre is vártuk a budaörsieket: a Budaörs 2030 Távlatok sátor színes programokkal csalogatta a fesztivállátogatókat.


Több mint 20 fát ültetettünk el Budaörs különböző helyszínein a Föld napja alkalmából. A Föld Napja Alapítvány “Fákat a Földnek” című felhívására az első két fát április 22-én délelőtt 10 órakor az Árok utcai Szabadidőparkban ültette el az önkormányzat Wittinghoff Tamás polgármester részvételével, majd 10.30-kor a Kesjár Csaba Általános Iskolánál az elöregedett fűzfa pótlásával, 11.00 órakor pedig a Kálvária utcában folytatódott az akció, ahol Kálóczi Imre alpolgármester segédkezett. A Városi Ifjúsági Klubban a Fillari-Team csapata ültette el az Ifjúság Fáját a X. Budaörsi Kerékpáros Felvonulás nyitányaként.


A BKK Zrt. korábbi terveivel szemben mégsem szűnik meg, illetve sem a menetrendje sem az útvonala nem változik a 240-es autóbusznak - tudatta a közlekedési társaság Budaörs város polgármesterével. Így elérte célját az önkormányzat és a lakosság kiállása a busz megmaradása mellett.


Milyen legyen Budaörs egy, másfél évtized múlva? Ez a központi kérdése a Budaörs 2030 - Távlatok programnak, amely 2016. április 10-én bontott zászlót a Húsznegyven Budaörsi Fiatal Építészek Műhelye Egyesület által szervezett Köz/Tér Hónap megnyitójával párhuzamosan. A kérdésre település- és területfejlesztők, építészek, tájépítészek, várostervezők közösen keresik a választ, de nem maradhatnak ki ebből a munkából az érintettek, a helyi lakosság, a budaörsi civilek, vállalkozók sem. 


2016 márciusában megkezdődött a budaörsi tűzoltó laktanya bővítése és felújítása. A munkálatok eredményeként augusztustól az épület északi szárnyában is méltó elhelyezést nyernek a budaörsi tűzoltók. Az építkezéssel járó esetleges kellemetlenségek miatt türelmüket és megértésüket kérjük! 


Szóvá kell tennünk mindent, amely ellentétes 1848 szellemiségével - jelentette ki beszédében Wittinghoff Tamás polgármester az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 168. évfordulója tiszteletére rendezett megemlékezésen, március 15-én 10 órakor a budaörsi Kossuth szobornál. Az ünnepi beszédet az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük.


Előző Következő