Szabálytalan volt az építkezés a Kőhegyen!

Szabálytalannak minősítették a budaörsi Máriavölgyi utcában március közepén megkezdett építkezést, ezért az Érden működő Járási Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatal arra kötelezi a tulajdonost, hogy 120 napon belül állítsa vissza az eredeti állapotot. A vizsgálat Budaörs város polgármesterének bejelentése alapján indult meg - tartalmazza többek között a határozat, amelynek fő megállapításait Wittinghoff Tamás polgármester hozta nyilvánosságra a sajtónak kiadott, az alábbiakban olvasható közleményében. 
Óriási felháborodást váltott ki Budaörsön, hogy – mint utólag kiderült, érvényes építési engedély nélkül – kezdtek hozzá egy beruházáshoz március közepén a Kőhegyen.  Hatalmas területen, a természetvédelmi körzetbe is benyúlva bontották le a hegy egy részét.

Ahogy tudomásomra jutott az ügy, Budaörs városa nevében azonnal Budakeszi jegyzőjéhez fordultam, mert jelenleg ott működik a járási építéshatóság. Néhány napon belül sikerült elérni, hogy az érdi építésfelügyelet leállíttassa az építési tevékenységet.

Légi felvételekkel bizonyítottuk, hogy az építkezést nem kezdték meg 2015-ig, csak erre vonatkozó papírokat nyújtottak be, de ez nem pótolja a tényleges építési tevékenységet. Érvényes engedélyük nem volt, s a területre vonatkozó hatályos szabályozás szerint az építtető ma nem is kaphatna engedélyt a megvalósítani szándékozott létesítményre.

 

Az érdi hatóság is ugyanerre az eredményre jutott, ezért azt állapította meg, hogy az ingatlantulajdonos 2015-ben már nem rendelkezett érvényes építési engedéllyel, így a beruházás megkezdése törvénytelen volt. Ezért most arra kötelezik, hogy 120 napon belül állítsa vissza az eredeti állapotot.

 

Idén márciusban a budaörsi képviselő-testület változtatási tilalmat rendelt el a Kőhegyen, azért, hogy elejét vegyük a hasonló eseteknek. Nem szeretnénk, ha még egy ilyen tájrombolás előfordulhatna Budaörsön.

 

Az első pillanattól bíztam benne, hogy a hatóságok a mi értelmezésünket fogadják el, és nem Csenger-Zalán Zsolt parlamenti képviselőét (Fidesz-KDNP), aki pár napja a kőhegyi építkezésnél tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy ezt az építkezést jogi eszközökkel már nem lehet megállítani.

 

Bár a telektulajdonos még fellebbezhet, egészen biztos vagyok benne, hogy ez nem fogja megváltoztatni a mostani döntést.

 

Köszönetet mondok minden budaörsinek, akik összefogtak városunk jelképének, a Kőhegynek a megmentéséért. Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy mielőbb eltűnjön ez a tájseb, és régi állapotába állítsuk vissza a Kőhegyet.

 

Wittinghoff Tamás

Budaörs város polgármestere