Évente több mint 300 milliót fordított a budaörsi önkormányzat a helyi iskolákra, hogy a Klik ellátási hiányosságait pótolja

Évente több mint 300 milliót fordított a budaörsi önkormányzat a helyi iskolákra, hogy a Klik ellátási hiányosságait pótolja - összegezhető Wittingoff Tamás polgármester panaszáradata. A jövőben az államhoz kerül a működtetői jogkör is, így az önkormányzatok elvesztik afelett is az irányítást, amit saját erőből építettek a helyi gyerekeknek.
A 2010-ben átadott budaörsi új iskola tornaterme is megy a levesbe.

Az iskolák fenntartói jogkörét nagyrészt a Klik vette át 2012-2013-ban, a működtetői jogkör megmaradhatott több száz önkormányzatnál - ők az épületek állagáért és más infrastruktúráért feleltek -, az iskolák 55 százaléka ebben a tekintetben az önkormányzatoknál maradt. A kisebb települések lemondtak a jogkörről, hogy ezzel se terheljék a szűkös költségvetésüket, tőlük az állam eredetileg csak hozzájárulást várt el. Pásztón és számos más településen viszont kiderült, hogy többet fizetett az önkormányzat, mint amit végül a Klik elköltött az iskoláknál - több polgármester is kifakadt az államosítás új ötletétől.

A héten összeállt új javaslat szerint minden önkormányzattól elvonják a működtetői jogokatis. Wittingoff Tamás, Budaörs polgármestere tragikus hangnemben beszéltennek jelentőségéről az ATV Egyenes beszéd című műsorában. 2010-ig milliárdokat forgatott az oktatás fejlesztésébe önerőből a város - a kevesek egyikeként -, de a Klik megjelenése után, bár az állam rengeteg forrást elvont, az oktatás helyi színvonalának fenntartása miatt további százmilliókat fordított a helyi oktatásra, pedig nem volt törvényi kötelessége.
 
Három milliárd forintot fordított az önkormányzat önerőből az új iskolájára, a jövőben az állam használja a teljes infrastruktúrát.

Felelevenített egy esetet, hogy az egyik igazgató pénzügyi támogatást kért a Kliktől a szalagavató megrendezésére, végül négy nappal a rendezvény előtt jelezték, hogy mégsem fog menni, csak a negyedét tudják állni. Ekkor az önkormányzat lépett, és kipótolta a hiányzó részt.

 

Forrás: Eduline.hu