Új gasztroenteorológia rendelő nyílt a Budaörsi Egészségügyi Központban

Mostantól nem egy, hanem két vizsgálóban fogadja a gasztroenterológiai rendelő Budaörsön a pácienseket. Az intézmény 25 millió forintos beruházással szorított helyet az új rendelőnek, amelybe a legmodernebb képalkotó képességekkel rendelkező gasztroenterológiai tornyot és új endoszkópokat szereltek be. Bővül az orvosi csoport is.
Rédei Csaba 17 éves kórházi múlttal a háta mögött csatlakozik a csapathoz. Az intézmény a sorban állás jelentős rövidülését várja a beruházástól.

“Rédei doktor úr sok pácienst vett át a kollégáitól, így a betegek máris érzékelhetik az előjegyzési idő rövidülését” – mondta el dr. Gamal Eldin Mohamed, a Budaörsi Egészségügyi Központ igazgatója.

A főorvos elmondta, hogy az új rendelőkomplexumban egy időben két orvos tud dolgozni. További előny, hogy a betegek immár kérhetik, hogy ne bódításban, hanem altatásban vizsgálják meg őket, amire eddig nem volt lehetőség.

“Ha a páciens ragaszkodott az altatáshoz, eddig más, fizetős intézménybe kellett irányítanunk, mostantól azonban térítés ellenében Budaörsön is megoldható lesz az altatás” – jelzi a főorvos.

“Orvosi szempontból a rendelő “egy élmény”, hiszen a legújabb gasztroenteorologiai toronnyal és endoszkóppal van felszerelve.” Ezt már dr. Rédei Csaba belgyógyász, gasztroenteorológus mondta, aki májusban csatlakozott kollégáihoz, dr Balgha Valériához és dr. Molnár Sándorhoz.

A szakemberek eddig egy helységben, felváltva látták el a pácienseket. Rédei doktor kiemelte, hogy a Fuji gépek képalkotó technológiája eltérő színnel képes megjeleníteni a környezetüktől eltérő tulajdonságokkal rendelkező szövetrészeket, így gyorsan felismerhetővé válnak az elvátozások, egyebek mellett a vastagbélrák megelőző tünete is.

“Az új endoszkópok vékonyak, és rendkívül flexibilisek, így kisebb kellemetlenséget okoznak a pácienseknek”– teszi hozzá dr. Balgha Valéria, az intézmény negyvenéves tapasztalattal rendelkező gasztroenteorológusa.

Az Egészségügyi Központ a gyomor- és a vastagbéltükrözésre alkalmas esziközökből is duplikátumot vásárolt, magyarán egyszerre több pácienst is vizsgálhatnak. Az orvosok szerint így jelentősen csökkenhet a várakozási idő a gasztroenteorológiai vizsgálatok esetében.

A vastagbélrák a második legtöbb halált okozó daganatos betegség Magyarországon, ami nagy baj, hiszen megfelelően korai időszakban felismerve endoszkópos beavatkozással kiválóan megelőzhető.

A rákos sejtek jóindulatú sejtburjánzásból, úgynevezett polipokból fejlődnek ki, amiket az endoszkóppal fel lehet ismerni és el is lehet távolítani, ezért fontos az új képalkotó eszközök alkalmazása. Az orvosok szerint az új endoszkópok kitűnően manőverezhetők, így precízebben lehet végrehajtani a polipok eltávolítását.

Balgha Valéria ehhez azt tette hozzá, hogy a készülék rendelkezik úgynevezett polipcsapdával is, ami “megtalálja” a legkisebb levágott szövetdarabot is, ha esetleg a vastagbél szennyeződéseivel együtt akarna távozni a páciens szervezetéből, így minden szövetdarabot el lehet küldeni vizsgálatra, hogy kiderüljön milyen természetű elváltozásról van szó.

“Nincs még egy olyan halálos betegség, ahol az orvos annyira ura lehetne a helyzetnek, ha időben felismerik a bajt, mint a vastagbélrák. 45 év felett ezért mindenkinek ajánlott ötévente megjelennie endoszkópos vizsgálaton. Akinek a családjában vannak ismert vastagbélrákos megbetegedések, ennel is gyakrabban kellene felkersnie a rendelést, hogy elvégezzük rajta a társadalombiztosítás által fizetett vizsgálatot” – hívja fel a figyelmet a szűrések fontosságára Rédei Csaba.

Rédei doktor szerint a gasztroenteorológiában kiemelt jelentősége van a stabil orvos-beteg kapcsolatoknak, hiszen a szakma sok olyan betegséget ismer, ami rendszeres találkozót tesz szükségessé az orvos és a páciens között. “Minél nagyobb a megértés, az együttműködés a felek között, annál sikeresebb a gyógyítás, illetve a betegségek karbantartása, ezért az ápolló személyzettől is a legnagyobb figyelmességet várjuk el.”

Az új gasztorenteorológia rendelő kialakítása a Budaörsi Egészségügyi Központ mintegy 25 millió forintos saját erős beruházással valósította meg.

Forrás: Budaörsi Infó

http://www.budaorsiinfo.hu/blog/2017/08/28/25-millio-forintos-beruhazas-uj-gasztroenteorologia-rendelo-budaorson/


2017-08-28 15:00