Az Illyés Gyula Gimnázium ismét a legjobbak között

Idén is bekerült az első tíz legjobb vidéki középiskola közé a Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium és Közgazdasági Szakgimnázium. A HVG 2019-es középiskolai rangsora szerint a 9. helyen áll az Illyés, amely elé csak megyeszékhelyeken működő gimnáziumok kerültek.
A HVG 2019-es középiskolai rangsorának legjobb eredményt elérő vidéki gimnáziuma a veszprémi Lovassy László Gimnázium, amely az összesített rangsor nyolcadik helyén szerepel.

 

A legjobb száz gimnázium megyei megoszlását tekintve messze Pest megye áll az élen: Gödöllőről három középiskola, Szentendréről kettő szerepel a legjobbak között, de jutott az Illyés mellett a százba Érdről, Szigetszentmiklósról, Dunakesziről és Budakesziről is egy-egy iskola. A megyék közül egyedül Nógrád az, ahonnan egyetlen gimnáziumnak sem sikerült a legjobb százba kerülnie, Somogy megyéből pedig egynek.

 

Ahogy az előző években, úgy idén is három fő szempont alapján állt össze a rangsor: figyelembe vették a nappali tagozatos tizedik évfolyamosok 2017-es kompetenciamérésének eredményeit matematikából és szövegértésből, a nappali tagozatosok érettségi eredményeit matematikából, magyar nyelvből és irodalomból, történelemből és idegen nyelvből, valamint a felsőoktatási felvételin egyetemre-főiskolára bejutott diákok átlagpontszámát.

 

Árendás Péter az Illyés Gyula Gimnázium igazgatója a Budaörsi Infónak nyilatkozott az eredmények kapcsán.

 

“Magyarországon mi találtuk ki és vezettük be a nyelvi előkészítő évfolyamot (1989), az elsők között indítottunk 6-évfolyamos gimnáziumi képzést (1994), és közös alapozású gimnáziumi-szakközépiskolai képzést. Ez utóbbi azért is volt fontos, mert a szakképzés miatt cca. 2 évtizeden keresztül részesülni tudtunk úgynevezett szakképzési támogatásban, ami lehetővé tette, hogy saját erőből 20 új tantermet építettünk a meglevőkhöz, így 10-15 év alatt (ez rövid idő egy iskola életében) megdupláztuk a tanulói (300-ról 600-ra) és a tanári (30-ról 60-ra) létszámot is. A szakmailag kifejezetten magasan kvalifikált, tudatosan kiválasztott kollegák hamar összeértek egy nagyon igényes és tudatos pedagógiai munkát végző csapattá.

 

2000-re, a legjobb budaörsi diákok jelentős része már nem budapesti gimnáziumokba, hanem hozzánk akart bekerülni, 2005-re már Budapestről is egyre több kiváló tanuló célozta meg az „Illyést”. Az utóbbi 10 évben a legjobb magyarországi (köztük budapesti) középiskolákkal vagyunk versenyben, Pest megye legeredményesebb és legkeresettebb középiskolája lettünk (mintegy 70-80 általános iskolából jelentkeznek hozzánk).

 

Valamilyen területen, pl. a tanulmányi eredmények, vagy a sporteredmények, vagy a kulturális sikerek, vagy a diákközélet területén viszonylag „könnyű” eredményeket produkálni, ezek mindegyikén egyszerre, csak kevés iskolának sikerül.

 

Eredményeinkre azért is büszkék vagyunk, mert a magyarországi nagyvárosokból, megyeszékhelyekről (pl. Győr, Veszprém, Szeged, stb.) nagyon kevesen mennek más nagyvárosi középiskolába tanulni, hiszen helyben is kiváló képzést kapnak, ugyanakkor az „Illyéstől”, mondjuk 30 perces „BKV-távolságra” legalább 20 (a legkülönbféle képzést kínáló) középiskola elérhető.

 

Tisztában vagyunk vele, hogy az elért eredményeket megőrizni, legalább olyan nehéz, mint azokat elérni volt, a tanári kar, a szülői- és a diákközösség mindent megtesz ennek érdekében.”

 

 

Forrás: Budaörsi Infó

 

A tíz legjobb vidéki középiskola:

Rang Intézmény
1. Lovassy László Gimnázium (Veszprém)
2. Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium (Győr)
3. Miskolci Herman Ottó Gimnázium
4. Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium
5. Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium
6. Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája
7. ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium (Szombathely)
8. Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium
9. Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium és Közgazdasági Szakgimnázium
10. Révai Miklós Gimnázium és Kollégium (Győr)


2018-10-25 12:48