Új épületrésszel bővül a Zombori utcai idősek otthona

Egy háromszintes épületrésszel, összesen 32 férőhellyel bővíti az önkormányzat a Kamaraerdőben található, Zombori utcai idősek otthonát. A beruházás bokrétaünnepét 2019. július 2-án tartották, és egy feldíszitett őszibarackfát helyeztek el az épület egyik legmagasabb pontján.
Egy háromszintes épületrésszel, összesen 32 férőhellyel bővíti az önkormányzat a Kamaraerdőben található, Zombori utcai idősek otthonát. A beruházás bokrétaünnepét 2019. július 2-án tartották, és egy feldíszitett őszibarackfát helyeztek el az épület egyik legmagasabb pontján.

A Budaörsi Idősek Otthonát 2005-ben nyitotta meg az önkormányzat, 48 férőhellyel a Zombori utcában. Az intézmény rövid idő alatt betelt és azóta is folyamatos a várólista (jelenleg mintegy negyvenen várakoznak).

Budaörsön a 60 éven felüliek száma több mint 7000 fő, akik közül közel ezren 80 év felettiek. Az idősek otthona azoknak nyújt elhelyezési lehetőséget, akik otthonukban már nem tudnak gondoskodni magukról.

A bentlakásos idősellátás állami feladat lenne, de az önkormányzat érzékelve a lakossági igényt, az épület saját erőből történő bővítése mellett döntött. A bekerülés mintegy 874 millió forintos költségének nagy részét hitelből fedezi az önkormányzat, és várhatóan 2020 februárjában tudnak majd beköltözni az idősek.

Az új épületrész 1300 négyzetméteres, amihez még 177 négyzetméternyi erkély és terasz csatlakozik. Az épület földszint plusz két emeletes, magastetős kialakítású, a meglévő épület mögött délre, azzal összeépítve helyezkedik el. A telek lejtését kihasználva az új épületrész minden szintje közvetlen terepkapcsolatos.

 

A két lakószinten négy egyágyas és 14 kétágyas szobát alakítanak ki, mindegyik akadálymentes és fürdőszobával is rendelkezik. A földszinten többek között közösségi tér, nővérszoba, orvosi szoba, vizesblokk és porta kap helyet. Nővérszoba, akadálymentes mosdók és teakonyha mindkét szinten lesz, az első emeleten egy foglalkoztató helyiséget és egy mentálhigiénés szobát is kialakítanak. Az étkezést a régi épület éttermében oldják meg, amelynek területét a beruházás részeként belső átalakítással duplájára növelik.

 

Az új épületrészben alkalmazott műszaki megoldások korszerűek és energiatakarékosak, így például az épület fűtése hőszivattyús rendszerrel történik majd, ami lehetőséget biztosít nyáron hűtésre is (A hőfok helyiségenként szabályozható.)  Emellett nővérhívó rendszert is beépítenek, tűz esetén pedig automata oltórendszer (sprinkler) lép működésbe.

A telek utca felőli részén egy 8 beállós parkoló is épül.

A beruházás tervezője a SAGRA Építész Kft., kivitelezője a LAM Zrt.

Az intézmény Budaörs Város Önkormányzat tulajdonában van és a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség működteti, ellátási szerződés keretében. Az önkormányzat évenkénti működési támogatással segíti az intézményt (ez jelenleg évi 35 millió Ft). A támogatás célja, hogy azok is bekerülhessenek az otthonba, akik alacsony jövedelemmel rendelkeznek és a családjuk nem tud róluk gondoskodni vagy nincs családjuk. Az intézményben ezért kb. 30%-kal alacsonyabb a térítési díj, mint más hasonló intézményekben. A kiváló szakmai működést jelzi, hogy az idősek magas életkort élnek meg, volt olyan év amikor két 100 év feletti lakója is volt az intézménynek.

Budaörs Város Önkormányzata

 

 

 

 

 

2019-07-03 07:50