Hírek a főoldalra

Az öt évvel ezelőttinél is magasabb arányban, a szavazatok 71,65 százalékának megszerzésével Wittinghoff Tamás nyerte el a polgármesteri címet a 2019. október 13-án tartott önkormányzati választáson Budaörsön. Mind a tíz egyéni választókerületben a Budaörs Fejlődéséért Egyesület jelöltjei jutottak mandátumhoz, kompenzációs listáról 3-an a Fidesz-KDNP, egy jelölt pedig a Gazdakör listájáról jutott be a képviselő-testületbe.

Egy háromszintes épületrésszel, összesen 32 férőhellyel bővíti az önkormányzat a Kamaraerdőben található, Zombori utcai idősek otthonát. A beruházás bokrétaünnepét 2019. július 2-án tartották, és egy feldíszitett őszibarackfát helyeztek el az épület egyik legmagasabb pontján.


Sok embert érdekelt tegnap a Budaörs Fejlődéséért Egyesület kampány nyitó rendezvénye. Az időjárás is kegyes volt hozzánk. Amikor a vendégek megérkeztek a Csiki Pihenő parkba már fortyogott a gulyás a bográcsokban és lepények sültek. A Romano Glaszo zenekar hangolt.  Az első fellépő Gerendás Péter volt, aki Budaörsnek írt dalával örvendeztette meg a közönséget, Majd Lakatos György, a Tanoda és a zenekaruk vezetője elmesélte, hogy nemrégiben egy díjat kapott, és meg is kérdezte polgármester urat, hogy biztos jó időpontban van-e a jutalmazás, a választások előtt. Ezt a választ kapta: „Kockázat nélkül nincs siker.”


A Budaörsi Városháza lett a Fenntartható Fenntartó címen futó nemzetközi verseny első kihívásának, a széndioxidkibocsátás csökkentését célzó ún. „Karbonböjt” játéknak a magyarországi győztese. A versenyen nyolc európai ország közel száz önkormányzati épülete vesz részt 2019-ben, Magyarország négy önkormányzata 12 épülettel szállt be.
 

Harmadik alkalommal nyert Humanitárius Település díjat Budaörs Város Önkormányzata. A díjat a Magyar Vöröskereszt hirdette meg és adományozta a városnak, az itt működtetett széleskörű szociális ellátó rendszer elismeréseként. A díjat 2019. május 23-án a Biatorbágyi Juhász Ferenc Művelődési Központban adták át.


Véget ért a 22. Budaörs Fesztivál, ahol a jazztől az alternatív rockon és indie folkon át a komoly zenéig, a fémszobor kiállítástól a fotókiállításig, a színházi nyílt próbától a képzőművészeti nyitott műhelyig, és gyerekprogramokig minden stílus megtalálható volt a kultúra minden szegletéből 2019. május 1-e és 5-e között.


A Városházánál és az Illyés Gyula Gimnáziumnál található buszmegállókban, valamint a Szivárvány utcai buszvégállomáson a WifiZone rendszerén keresztül ingyenes wifit biztosít Budaörs Város Önkormányzata márciustól. Emellett a szolgáltató két kamerát is kihelyez, egyet a Patkó utcai szelektív gyűjtőnél, egyet pedig a kamaraerdei buszvégállomásnál.


Megújult a Rózsa utca 17. alatt található Csicsergő tagóvoda régi épülete: külső és belső felújításra, komplex energiakorszerűsítésre, napelemek kihelyezésére és udvarfejlesztésre is sor került. Ebben az épületben működik a Leopold Mozart Zeneiskola is. A Csicsergő Óvoda Clemetis utcai központjában pedig belső felújítás valósult meg. A három beruházás közös átadási ünnepségét 2019. január 9-én tartották a Rózsa utcai intézményben


Budaörs idén is részt vett a Virágos Magyarország Környezetszépítő versenyen, amelynek zsűrije elismerésben részesítette a várost a Legvirágosabb Úti Cél facebookos közönségszavazáson elért eredményéért, valmint a város közparkjainak színvonalas fenntartásáért és a Vackor Óvoda korszerű kialakításáért.


Befejeződött a Lévai utcai orvosi rendelő és védőnői szolgálat felújítása, ahol gyermekbarát bútorzatok, játszósarok és teljesen megújult, akadálymentes környezet fogadja a gyermekes családokat. A beruházásra 70,94 millió forint támogatást nyert Budaörs, amit az önkormányzat további több mint 25 millió forinttal egészített ki.


Idén is bekerült az első tíz legjobb vidéki középiskola közé a Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium és Közgazdasági Szakgimnázium. A HVG 2019-es középiskolai rangsora szerint a 9. helyen áll az Illyés, amely elé csak megyeszékhelyeken működő gimnáziumok kerültek.


Családbarát Önkormányzat díjban részesült Budaörs. A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) elismerését többek között olyan intézkedésekért kapta az önkormányzat, mint az újszülöttek anyagi támogatása, a rezsihátralékkal vagy adóssággal küzdő családok segítése, tanulmányi ösztöndíj biztosítása, lakbértámogatás nyújtása albérletben élő családoknak, illetve lakáscélú támogatás fiatal házasoknak, sport- és kulturális családi programok szervezése vagy az ingyenes buszjárat biztosítása a városon belül. A díjat 2018. október 19-én az Országházban vette át Budaörs, ahol összesen harminc település kapta meg az elismerést.


Új kültéri sporthelyszínnel gazdagodott Budaörs, amelyet 2018. augusztus 8-án avatott fel hivatalosan Wittinghoff Tamás polgármester, valamint Kálóczi Imre alpolgármester, egyben a Budaörs Handball társadalmi elnöke. Az uszoda mellett található, 130 négyzetméteres kültéri kondipark az önkormányzat és a Budaörsi Kézilabda Sportegyesület közös beruházásában valósult meg.


Negyedik alkalommal látható a városházán A Budaörsi NŐ fotókiállítás, amely tíz budaörsi nő portréján keresztül hívja fel a figyelmet a közösségért munkálkodás szépségére, egymás tiszteletére, megbecsülésére. A tíz kiválasztott budaörsi nőről ezúttal is Májer Emese fényképész-újságíró készített portérfotókat, aki egyben a rendezvény főszervezője is. A tárlatot Wittinghoff Tamás polgármester nyitotta meg március 8-án, Nőnap alkalmából. A képek eladásából származó bevételt jótékony célokra ajánlották fel, licitálni március 30-áig lehet.


2018. évi Felnőtt Asztalitenisz Országos Bajnokságon három napon keresztül folytak a küzdelmek a magyar bajnoki címekért, és az érmes helyekért. A Budaörsi Sport Club a megszerzett 2 arany, 1 ezüst és 3 bronzéremmel a legeredményesebb egyesület lett Magyarországon.


Természetesen mind a hazai, mind az uniós jogi fórumokat igénybe vesszük, ha szükséges – mondja az állami elvonás miatti perről Wittinghoff Tamás polgármester a Budaörsi Naplónak adott évzáró interjúban. Budaörs rendkívül népszerű, még ma is sokan választják lakóhelyül, ami sok feladatot ró ránk – teszi hozzá. Illetve, ha Magyarország egyszer valóban demokratikus jogállam lesz, ő maga már csak egy kicsit több nyugalomra vágyna.


Több mint 300 település közül Veszprém és Lajoskomárom nyerte el az idén a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját. Budaörs a Szervező Bizottság elnöki díjában részesült.


Díjat nyert a "Közös többszörös" címmel a településen élő romák és nem romák példaértékű közös(ségi) programjai, tevékenységei témakörben Budaörs Város Önkormányzata a Budaörsi Tanodával közösen a Települési Önkormányzatok Országos Szövetséges (TÖOSZ) és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok pályázaton.
 

Budaörs, Orosháza és Zalaegerszeg vehette át idén az UNICEF Gyerekbarát Település címét és az ezzel járó kétmillió forintos támogatást 2017. október 26-án Budapesten. Az UNICEF pályázatára olyan önkormányzatok jelentkezhettek, ahol a gyermekek jogait kiemelten kezelik.
 

Közel 66 millió forint pályázati támogatás elnyerésével újabb két utca, a Baross és a Törökbálinti utca egy-egy szakasza újul meg Budaörsön. Az önkormányzat a Nemzetgazdasági Minisztérium belterületi utak építésének, felújításának támogatására kiírt pályázatán nyerte el az összeget.


Megújult az első négy utca csatornahálózata a Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése (BKISZ) címen futó projekt keretében. A fővárossal közös fejlesztés során megszűnik a budaörsi szennyvíztisztító telep, és a budaörsiek szennyvize is a legmodernebb technológiával működő csepeli tisztítóműbe kerül, valamint nyolc utca szennyvíz rekonstrukciója is megvalósul. Ezek közül készült el most az első négy.


em vizsgálta érdemben a Fővárosi Ítélőtábla a Budaörs kontra Magyar Állam per másodfokú tárgyalásán Budaörs érveit, s hogy valóban jogtalanul von-e el az állam évi 2,1 milliárd forintot a várostól. Azzal zárta le a pert, hogy csak az Alkotmánybíróság mondhatja ki, ha az állam alaptörvény-ellenes, vagy önkormányzati törvénnyel ütköző jogszabályt alkotott. Ez viszont egy jogi paradoxon, mivel az önkormányzatnak nincs arra hatása, hogy az Alkotmánybíróság elindítja-e az eljárást, vagy éppenséggel mikor dönt egy adott kérdésben. Vagyis a polgári peres eljárásban olyan feltételt szabott a bíróság, amely nem teljesíthető, s amely a jogszabályokból nem olvasható ki. Ezért a város a Kúriához fordul.


Az országos sajtóban közelmúltban megjelent állításokkal ellentétben, melyek szerint Budaörsön veszélyben vannak az erdők, a település közel 40 hektár közcélú zöldfelülettel, benne gondozott közparkokkal, sportudvarral, szabadidőparkkal, valamint körülbelül 20 hektár önkormányzati tulajdonú közcélú parkerdővel büszkélkedhet.
F

Bár az oktatási intézmények államosítása ürügyén 2,1 milliárd forintot vontak el a várostól, és ugyan az állam ellen indított pert első fokon megnyertük, de a pénz tényleges visszaszerzése még távoli jövő, ennek ellenére – mivel már korábban sikerült stabil gazdasági alapot teremteni – továbbra is fejlődik Budaörs.


A Decathlontól nyugatra elterülő jelenleg gazos, cserjés területen áruházat készül építeni a Bauhaus barkács- és építőanyag-áruházlánc. Az önkormányzat hosszas tárgyalásokkal elérte, hogy a fejlesztő több közcélú beruházást is megvalósítson, amelyek eredményeként javulni fog a környék és a város lakosságának életminősége, amit előzetes hatástanulmány is igazol.
 

Budaörs nézőpontjából az önkormányzatiság lebontásának első lépése volt: a Budaörsi Kistérség megszüntetése, majd az, hogy a járásközpont Budaörsről Budakeszire került. Már nem cél a szubszidiaritás érvényesülése - fogalmazott Wittinghoff Tamás polgármester a 2017. szeptember 28-án, a Helyi Önkormányzatok Napja alkalmából a budaörsi városházán rendezett konferencián.
 

Mostantól nem egy, hanem két vizsgálóban fogadja a gasztroenterológiai rendelő Budaörsön a pácienseket. Az intézmény 25 millió forintos beruházással szorított helyet az új rendelőnek, amelybe a legmodernebb képalkotó képességekkel rendelkező gasztroenterológiai tornyot és új endoszkópokat szereltek be. Bővül az orvosi csoport is.


2017. augusztus 26-án ünnepélyes keretek között adták át a Budaörs Városi Önkéntes Tűzoltó Közhasznú Egyesület felújított és kibővített telephelyét a Dózsa György út 10. szám alatt. Az átadáson Bretzfeld és Kisújfalu tűzoltóinak küldöttei és számos hazai település önkéntesei, valamint a helyi közélet szereplői is megjelentek.


ájékoztatjuk a lakosságot, hogy megkezdődött a Vackor Óvoda játszóudvarának a felújítása. A munkálatok befejezésére előreláthatólag 2017. november végén kerül sor.


Első fokon ítéletet hirdetett a Fővárosi Törvényszék a Budaörs Város Önkormányzata által a Magyar Állam ellen indított perben, és a jogtalanul elvont több mint hétszázmillió forint és kamatai visszafizetésére kötelezte az államot.


  Következő